Vi har skrevet en artikkel med et utvalg av det vi vurderer som topp CMS-funksjoner du trenger for en enkel, fleksibel og responsiv digital opplevelse.

Det er mange innholdsstyringssystemer på markedet, som alle tilbyr litt forskjellige funksjoner. Men med så mange alternativer å velge mellom kan det virke som en ekte jungel der ute. Så hva er det egentlig som ansees som topp CMS-funksjoner i 2021?

Dra-og-slipp

Dette høres for enkelt ut til å være første punkt på en liste over topp-CMS-funksjoner, ikke sant? Du kan ikke undervurdere dra-og-slipp-funksjonalitet, da du sikkert vil savne den hvis den ikke er der.

I de fleste CMS-er implementeres dra og slipp vanligvis gjennom administrasjonskonsollen og vil spare deg for mye tid og frustrasjon ved å hjelpe deg med å laste opp bilder og filer, sortere rekkefølgen på innholdet eller bildene og dra komponenter rundt destinasjonssiden din. Man kan kort og godt si at dra og slipp gir et mer responsivt CMS.

Bildebehandling

Bildebehandling er én av topp 9 CMS-funksjoner
Et godt CMS støtter avansert bildebehandling

Hvilket CMS støtter ikke bildebehandling, spør du? De fleste gjør det, men hvor godt de gjør det er et annet spørsmål. Mange nettsteder bruker maler for å sette bilder i et bestemt størrelsesforhold, og hvis du laster opp et bilde med et inkompatibelt størrelsesforhold (for eksempel et portrettformat der det skal være liggende), kan resultatene være... interessante.

En god CMS støtter ikke bare redigering som beskjæring, rotering og vending, men den skal også støtte fokuspunkter. Så når du vil implementere et portrett av en stående person, kan du trygt laste opp bildet og tildele ansiktet fokuspunkt, selv om den gitte malen spesifiserer at det viste bildet skal være i liggende, smalt format.

Brukervennlighet

CMS-et bør være enkelt å forstå og bruke, for alle. Reisen til en idé fra unnfangelse til fullføring skal være enkel og sømløs for alle bidragsyterne underveis. Dette er den eneste måten å levere en digital opplevelse av topp kvalitet.

Intuitiv og enkel navigering er nøkkelelementene i denne ligningen. Det å følge UX- og tilgjengelighetsprinsipper, samt å ha et responsivt design som er kompatibelt med små skjermer for dagens mobile hverdag, er også avgjørende. Alle disse elementene kan ytterligere styrkes av videoopplæringsprogrammer, blogginnlegg eller andre opplæringsressurser.

Støtte for flere språk

Støtte for ulike språk er én av topp 9 CMS-funksjoner
Støtte for flere språk er et must for bedrifter med vekstambisjoner

Veksten av e- og mobil-handel gjør geografiske grenser irrelevante. Å utvide virksomheten din til andre land og regioner bør ikke holdes tilbake av ditt CMS. Derfor er det viktig at du sjekker ut støtte for ulike språk allerede i vurderingen av nytt CMS.

For å hjelpe deg med oversettelsesprosessen, se etter et CMS med flerspråklige funksjoner. Slike funksjoner gir for eksempel støtte for alle tegn og bokstaver (UTF-8).

Slik som dagens E-handel har utviklet seg er det ingen tvil om at flerspråksstøtte kan ansees som en topp CMS-funksjon.

Fleksibilitet

Å skape innhold på nye og spennende måter er et sentralt element i kappløpet for å holde deg foran konkurrentene. Derfor er det veldig viktig å velge et CMS som er fleksibelt nok til at du kan nå selv de mest ambisiøse målene for innholdsproduksjon.

Et godt spørsmål å stille er om CMS-et kan støtte høystrukturert innhold som oppskrifter eller produkter.  Du har også lyst på et CMS som gjør det enkelt å administrere destinasjonssidene dine uten å hente inn en utvikler.

Versjonskontroll

Versjonskontroll er én av topp 9 CMS-funksjoner
Hold kontroll på de ulike publiseringsplanene med full versjonskontroll

Nyttigheten av versjonskontroll er ikke begrenset til sporbarhet og revisjon. Du vil snart oppdage at det er som en skytsengel som beskytter deg og innholdsteamet mot slurvefeil (som når du ved et uhell sletter det innholdet som det tok timer å produsere). En slik katastrofe kan sende til og med den roligste personen i panikk.  For å unngå dette er det viktig å være i stand til å bare gå tilbake til en tidligere versjon.

Som en ekstra bonus lar versjonskontroll deg redigere allerede publisert innhold uten å måtte bekymre deg for å rote til live-versjonen.

Sikkerhet

Å legge inn litt ekstra tid for å sikre at du velger et sikkert CMS vil være verdt det i det lange løp. Hvis sikkerhet ikke allerede er på listen over ønskede funksjoner bør du legge den der.

Hackeangrep blir stadig vanligere og svakheter i sikkerheten din, spesielt med tanke på hvordan du håndterer privat kundeinformasjon, kan forårsake enorme skader på omdømmet for din merkevare.

Åpne API-er

Et API (applikasjonsprogrammeringsgrensesnitt) gjør det mulig for applikasjoner å dele data og samhandle med hverandre. Dette er viktig hvis du vil at systemet skal skalere med virksomheten din, og la deg dra nytte av andre tjenester.

For et fremtidssikkert CMS er det å ha muligheten til å integrere systemene og tjenestene dine sømløst et minimumskrav.

Brukerstøtte

Du ønsker å være i trygge hender når det gjelder CMS-leverandøren din. En god leverandør vil tilby støtteplaner som passer dine behov. De vil også ha opplæringsprogrammer for å få deg raskt opp på beina.

Hvis du planlegger å drifte prosjektet ditt med interne utviklere, bør du også sørge for at det er et utviklernettverk tilknyttet CMS-et som kan hjelpe dem.

Med disse topp CMS-funksjonene i ermet er det ingen sak å finne et CMS som vil gjøre livet enklere for det digitale teamet ditt. I tillegg  øker du kvaliteten på brukeropplevelsen for dine kunder.

Hvis du fremdeles er usikker på hvilket CMS du bør velge, eller vil ha bistand med oppsett/migrering av din nettside kan vi hjelpe.