Jens Kvernmo lever et vilt liv

For Jens Kvernmo er drømmen å leve ute i naturen med minimalt av mat og utstyr. Friluftsmannen fra Ogndal, kjent fra realityseriene Alene og Vinterdrømmen, har ingen planer om å ha et A4-liv med det første.

JensKvernmo-003

Jens Kvernmo og bestefar

Bestefar er fortsatt med Jens Kvernmo ut på tur.

Friluftsinteressen er nok noe Jens alltid har hatt i blodet. Han minnes flere turer under oppveksten sammen med sin bestefar, som ofte tok med Jens på rådyr- og elgjakt. Jens smiler bredt når han snakker om sitt store forbilde.

– Det var bestefar som introduserte meg for jakt. Han er like ivrig som meg. Han begynner å nærme seg 90 år og blir fremdeles med. Bestefar har fortalt meg mange historier opp gjennom tiden fra sin egen ungdom. Historiene inspirerte meg, og jeg bestemte meg ganske så tidlig for at jeg skulle bli som han, sier Jens og fortsetter:

– Mitt tidligste friluftsminne er fra da jeg var fire år gammel og vi satt på elgpost. Jeg sovnet underveis. Plutselig ble jeg vekket av en høy lyd. Da jeg åpnet øynene lå en død elg like foran meg. Den hendelsen husker jeg spesielt godt.

Lidenskapen som levebrød

I Ogndal var det lite å finne på i fritiden, så Jens brukte å jakte og fiske. Han elsket å være ute i naturen og ble raskt fascinert av det rike dyrelivet. Da Jens var rundt 12 år, ble han introdusert for tiurleik. Det syntes Jens var så spennende, at han prøvde å oppsøke det samme stedet, da han skulle sove ute alene for første gang.

– Tidlig neste morgen våknet jeg av et beist av en tiur som prøvde å angripe meg, sier Jens og ler.

Siden har Jens jobbet som skarpskytter i Forsvaret, vunnet fire NM-gull i rifleskyting og spilt i flere realityserier om friluftsliv. Nå holder han foredrag over hele landet om sine erfaringer. Han forteller videre at han føler seg veldig privilegert som kan dra på lange turer og ha lidenskapen sin som levebrød.

Jens Kvernmo ved bålet

Jens Kvernmo er på sitt lykkeligste når han er på tur og får gjort opp bål på kvelden.

– Samtidig må man ikke gå lei. Derfor er det greit å ha noen hverdager i blant, slik at man kan sette ekstra pris på de gode naturopplevelsene. For meg handler ikke friluftslivet om bragder, men om å nyte det naturen har å by på. Enkle naturopplevelser som gjør at jeg har det bra med meg selv. Det er det livet handler om. Jeg er på mitt lykkeligste når jeg har satt meg ned ved bålet om kvelden. Jeg anbefaler virkelig alle til å følge drømmene sine.

Jens Kvernmo tar fatt på nye utfordringer

I vinter spilte friluftsmannen inn en ny realityserie, som blir vist på NRK etter nyttår. Serien har ikke fått et navn enda, men kommer til å handle om hans reise med hundespann fra Finnmark og hjem.

– Det var litt av en utfordring, for hundespann hadde jeg aldri prøvd før. Turen bydde også på flere utfordringer. I Troms forfrøs jeg fingrene, så jeg måtte ta en pause. Og da våren kom til Børgefjell, måtte jeg dessverre gi meg.

Jens Kvernmo med to av hundene

Jens har blitt glad i å være på tur med hundespann, og i vinter skal han prøve seg i Femundløpet.

Det har blitt en del langturer de siste vintrene, så neste år vil Jens prøve noe annet. I februar skal han konkurrere i Femundløpet. Etter det drar han på en lengre vårtur. Han har også planer om å gjennomføre en ekspedisjon i Canada etter hvert.

– Planen er å tilbringe et helt år i den kanadiske villmarken. Det kommer til å bli tøft i perioder, men det er en treningssak. Tidligere har jeg vært borte tre måneder av gangen. Jeg har til og med vært ganske så isolert, og det gikk greit. Man må bare forberede seg på det.

For mange er det nesten utenkelig å være borte fra informasjonssamfunnet over lengre perioder, men ikke for Jens. Han synes at det å legge bort mobilen, er noe av det beste med turene.

– Man får bedre tid til å tenke og fundere over ting. Det kan bli litt kjipt å bare være i sitt eget hode. Det kommer noen depressive tanker i blant, men jeg føler alltid at jeg ser ting så mye klarere etter en langtur. Det er en slags form for selvrenselse.

Kom i gang!
Når du ber om et tilbud fra oss tar vi kontakt med deg for å avklare ditt behov. Basert på dette setter vi opp et tilbud til deg innenfor ditt budsjett.

Kontakt oss