Jens Kvernmo lever et vilt liv

For Jens Kvernmo er drømmen å leve ute i naturen med minimalt av mat og utstyr. Friluftsmannen fra Ogndal, kjent fra realityseriene Alene og Vinterdrømmen, har ingen planer om å ha et A4-liv med det første.

JensKvernmo-003

For Jens Kvernmo er drømmen å leve ute i naturen med minimalt av mat og utstyr. Friluftsmannen fra Ogndal, kjent fra realityseriene Alene og Vinterdrømmen, har ingen planer om å ha et A4-liv med det første. Han ble nettopp ferdig med innspillingen av en ny NRK-serie og har planlagt flere ekspedisjoner til neste år.

Jens Kvernmo og bestefar

Bestefar er fortsatt med Jens Kvernmo ut på tur.

Friluftsinteressen er nok noe Jens alltid har hatt i blodet. Han minnes flere turer under oppveksten sammen med sin bestefar, som ofte tok med Jens på rådyr- og elgjakt. Jens smiler bredt når han snakker om sitt store forbilde.

– Det var bestefar som introduserte meg for jakt. Han er like ivrig som meg. Han begynner å nærme seg 90 år og blir fremdeles med. Bestefar har fortalt meg mange historier opp gjennom tiden fra sin egen ungdom. Historiene inspirerte meg, og jeg bestemte meg ganske så tidlig for at jeg skulle bli som han, sier Jens og fortsetter:

– Mitt tidligste friluftsminne er fra da jeg var fire år gammel og vi satt på elgpost. Jeg sovnet underveis. Plutselig ble jeg vekket av en høy lyd. Da jeg åpnet øynene lå en død elg like foran meg. Den hendelsen husker jeg spesielt godt.

Lidenskapen som levebrød

I Ogndal var det lite å finne på i fritiden, så Jens brukte å jakte og fiske. Han elsket å være ute i naturen og ble raskt fascinert av det rike dyrelivet. Da Jens var rundt 12 år, ble han introdusert for tiurleik. Det syntes Jens var så spennende, at han prøvde å oppsøke det samme stedet, da han skulle sove ute alene for første gang.

– Tidlig neste morgen våknet jeg av et beist av en tiur som prøvde å angripe meg, sier Jens og ler.

Siden har Jens jobbet som skarpskytter i Forsvaret, vunnet fire NM-gull i rifleskyting og spilt i flere realityserier om friluftsliv. Nå holder han foredrag over hele landet om sine erfaringer. Han forteller videre at han føler seg veldig privilegert som kan dra på lange turer og ha lidenskapen sin som levebrød.

Jens Kvernmo ved bålet

Jens Kvernmo er på sitt lykkeligste når han er på tur og får gjort opp bål på kvelden.

– Samtidig må man ikke gå lei. Derfor er det greit å ha noen hverdager i blant, slik at man kan sette ekstra pris på de gode naturopplevelsene. For meg handler ikke friluftslivet om bragder, men om å nyte det naturen har å by på. Enkle naturopplevelser som gjør at jeg har det bra med meg selv. Det er det livet handler om. Jeg er på mitt lykkeligste når jeg har satt meg ned ved bålet om kvelden. Jeg anbefaler virkelig alle til å følge drømmene sine.

Jens Kvernmo tar fatt på nye utfordringer

I vinter spilte friluftsmannen inn en ny realityserie, som blir vist på NRK etter nyttår. Serien har ikke fått et navn enda, men kommer til å handle om hans reise med hundespann fra Finnmark og hjem.

– Det var litt av en utfordring, for hundespann hadde jeg aldri prøvd før. Turen bydde også på flere utfordringer. I Troms forfrøs jeg fingrene, så jeg måtte ta en pause. Og da våren kom til Børgefjell, måtte jeg dessverre gi meg.

Jens Kvernmo med to av hundene

Jens har blitt glad i å være på tur med hundespann, og i vinter skal han prøve seg i Femundløpet.

Det har blitt en del langturer de siste vintrene, så neste år vil Jens prøve noe annet. I februar skal han konkurrere i Femundløpet. Etter det drar han på en lengre vårtur. Han har også planer om å gjennomføre en ekspedisjon i Canada etter hvert.

– Planen er å tilbringe et helt år i den kanadiske villmarken. Det kommer til å bli tøft i perioder, men det er en treningssak. Tidligere har jeg vært borte tre måneder av gangen. Jeg har til og med vært ganske så isolert, og det gikk greit. Man må bare forberede seg på det.

For mange er det nesten utenkelig å være borte fra informasjonssamfunnet over lengre perioder, men ikke for Jens. Han synes at det å legge bort mobilen, er noe av det beste med turene.

– Man får bedre tid til å tenke og fundere over ting. Det kan bli litt kjipt å bare være i sitt eget hode. Det kommer noen depressive tanker i blant, men jeg føler alltid at jeg ser ting så mye klarere etter en langtur. Det er en slags form for selvrenselse.

Kom i gang!
Når du ber om et tilbud fra oss tar vi kontakt med deg for å avklare ditt behov. Basert på dette setter vi opp et tilbud til deg innenfor ditt budsjett.

Kontakt oss

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt (personopplysningsloven § 19), og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger (personopplysningsloven § 18, 1.ledd). Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.