Grunnleggende bilderedigering

Ønsker du å lære mer om bilderedigering? Vi viser deg de viktigste funksjonene man bør kunne for å komme i gang.

Mange mener at et bilde sier mer enn tusen ord. Selv om dette kanskje ikke er tilfellet til enhver tid kan vi alle være enige om at bilder er viktig. Dette gjelder også på nettsider. For at bildene dine skal fungere best mulig på dine nettsider har vi nedenfor tatt for oss de viktigste funksjonene man bør kunne for å komme i gang.

Dersom du ønsker å beskjære, justere lysstyrke eller endre størrelse på et bilde anbefaler vi en tjeneste som heter Photopea. Programmet er gratis og lett tilgjengelig i nettleseren. Med dette kreves ingen registrering, installasjon av programvare eller investeringer for å starte bilderedigeringen!

Beskjæring

Beskjærings-funksjonen er i mange tilfeller et snedig verktøy. Se for eksempel for deg at du har vært ute med kameraet ditt og tatt et superflott bilde som du ønsker å bruke på nettsiden din. På den ene siden er det imidlertid elementer som ødelegger helheten og tar fokus fra det du faktisk ønsker å vise frem. Her kunne du dratt ut igjen og tatt et nytt bilde, eller, etter å ha sett denne videoen, fjernet det med en gang.

Justere kontrast og lysstyrke

Det å justere kontrast og lysstyrke er et enkelt, men effektivt virkemiddel når man ønsker å gi et bilde litt mer liv enn originalversjonen. I denne videoen ser vi først noen eksempler på slike justeringer, samt hvordan du kan gjøre noe lignende med et av dine bilder.

Optimalisering

Bilder tatt med kamera og nyere telefoner har god kvalitet. Det er vel og bra, men gir ofte store bildefiler. For å unngå at nettsiden din skal laste tregt anbefales det derfor å optimalisere bildene før de legges ut. Dette kan man fint gjøre selv med enkle grep som å velge riktig størrelse og kvalitet. Se hvordan i denne instruksjonsvideoen.